wtorek, 4 czerwca 2013

JABŁECZNIK Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ CAPPUCCINO

Cudowne ciacho, wspaniałe połączenie smaków winnych jabłek i kremu cappuccino o delikatnym posmaku kawy i czekolady.Miałam trochę strach w oczach jak patrzyłam na te jabłka, które tężały parę godzin, ale udało się, one widocznie tak długo tężeją. W desperacji, jak tylko przestygła galaretka to od razu włożyłam garnek do lodówki i podkręciłam temperaturę na niższą, ale mimo wszystko długo tężały, pewnie ze względu na dużą zawartość owoców w postaci krojonych jabłuszek :) a i zapomniałam o ważnej i istotnej sprawie - nasączyć biszkopt :( nie był zły, ale jednak wolę nasączone biszkopty, a ten nie był aż taki suchy ,ale w niektórych kawałkach odklejał się od masy jabłkowej :(

SKŁADNIKI
BISZKOPT
5 jajek (w temperaturze pokojowej)
szklanka cukru
szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

MASA JABŁKOWA
słoik prażonych jabłek (1 litr)
2 galaretki cytrynowe lub agrestowe i 1,5 szklanki wody

 

PIANKA CAPPUCCINO
600 ml śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
100 g cappuccino czekoladowego
50 g mlecznej czekolady potartej na tarce
6 łyżek żelatyny + ok 1/4 szklanki wody

 

dodatkowo
tarta czekolada deserowa do posypania


1/ Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować tak długo aż powstanie biały puch. Do masy dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Biszkoptową masę wylać do prostokątnej blachy (np28x40) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 min. Po upieczeniu wystudzić. (Pamiętać o tym by przed nałożeniem masy jabłkowej, biszkopt trochę nasączyć, nawet zwykła herbatką.)
2/ Do garnka wlać wodę, ale mniej niż podane jest na opakowaniu galaretek, czyli ogółem na 2 galaretki dać 1,5 szklanki wody. Wodę zagotować, wyłączyć płomień i wsypać galaretki, gdy przestygną, dodać jabłka ze słoika i wymieszać. Dla przyśpieszenia tężenia, garnek można wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć, nałożyć ją na nasączony biszkopt. Wstawić do lodówki.
3/ Gdy masa jabłkowa stężeje (co cały jej proces trwa kilka godzin) ubić w wysokim naczyniu schłodzoną śmietankę. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo cappuccino w proszku, cukier puder. Wymieszać. Na koniec dodać tartą czekoladę mleczną i malutkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. ROZPUSZCZANIE ŻELATYNY - 6 łyżek żelatyny zalać zimną wodą, tak by ją zakryła. Gdy napęcznieje, podgrzać i rozpuścić, wystudzoną żelatynę, ale nie gęstą, wlewać do masy piankowej. 
Gotową masę wyłożyć szybko na wierzch jabłkowy, wyrównać, posypać tartą czekoladą deserową. Wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin. Przed podaniem można udekorować świeżymi listkami melisy.



4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł z tą pianką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) Nominowałam Cię do nagrody http://malpandom.blogspot.com/2013/06/nominacja.html Pozdrawiam serdecznie :)

    Małomiasteczkowa Pani Domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :) Nominuję Cię do Liebster Blog Award,wiecej szczegółów na http://evita0007.blogspot.com/2013/06/nominacja.html
    Buziaczki :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.